De elektrische buscamper
We zien tegenwoordig steeds meer elektrische auto’s in het straatbeeld. De ouderwetse benzine en dieselmotor zullen over een jaar of tien niet meer nieuw verkocht worden. Best gek om dat nu te bedenken, zeker omdat we al meer dan 100 jaar gebruik maken van deze technieken. Aan alles komt (helaas) een eind.
Volkswagen E-Crafter, lees hier meer.
Belangrijker is dat we met zijn allen wat beter voor de aarde zorgen, minder vliegen of daarvoor in de plaats met de camper op vakantie kan daar ook een beetje aan bij dragen. Maar hoe mooi is het om met een elektrische buscamper op vakantie te gaan? Overdag lekker rijden en tijdens het slapen worden de accu’s weer opgeladen.
Elektrische bedrijfswagens
De techniek is er inmiddels klaar voor, er zijn een aantal fabrikanten die inmiddels ook elektrische bedrijfswagens leveren. Het grote nadeel is tot nu toe de aanschafprijs, bijvoorbeeld de Renault Master is vanaf ongeveer 60.000 euro exclusief belastingen aan te schaffen. Een lege bus wel te verstaan, als hier een buscamper van gemaakt moet worden komt er nog een aardig bedrag bij.
Om het aantrekkelijker te maken zullen deze prijzen omlaag moeten, dat zal de komende jaren dan hopelijk ook gebeuren. De ontwikkelingen op het gebied van accu’s gaan snel en de verwachting is dan ook dat deze nieuwe technieken. Samen met het feit dat auto fabrikanten een vervanger voor de benzine en dieselmotoren nodig hebben, zal dit leiden tot lagere aanschafprijzen.
Maar hoe ziet een reis er met een elektrische camper er dan uit?
Als we als voorbeeld even de E-Crafter van Volkswagen nemen. Van buiten een normale Crafter, onderhuids schuilt de techniek van een E-Golf.
Dit betekend een accupakket van 36 Kwh wat een maximaal vermogen van 136 pk levert. Volgens de opgave van Volkswagen zou je hier zo’n 200 km mee kunnen rijden. De markt waar Volkswagen zich op richt is bezorgers die binnen een stad werken. Veel kleine stukjes dus, dit maakt de E-crafter wat minder geschikt voor de langere afstanden.
Iridium op basis van Fiat Ducato
Maar stel je nu eens voor dat jij lekker in die elektrische buscamper rijdt, het is heerlijk stil aan boord en het vermogen van de motor is altijd direct beschikbaar. Maar dan na zo’n 150 km zal er toch echt geladen moeten worden.
Met een snel lader, waarvan het netwerk in Europa een steeds betere dekking heeft duurt het zo’n 45 minuten voordat de accu 80 % geladen is.
Dat is dus een mooie pauze na 150 km rijden, daarna kan je weer uitgerust verder. En aangezien je met jouw eigen camper rijdt. Heb je alles aan boord en kan je even wat gaan eten, even slapen of een filmpje kijken.
Maar is dit niet juist de reden om op er tussen uit te gaan? Het is toch een heerlijk gevoel om in een rustig tempo van de omgeving te genieten. Doordat het noodzakelijk is vaker een tussenstop te maken om de accu bij te laden, komt u in dorpjes/steden terecht welke u normaal in hoog tempo voorbij rijdt. Ik denk dat deze manier van reizen zoveel meer ruimte geeft om te ontdekken, om letterlijk en figuurlijk wat vaker stil te staan en te genieten van de omgeving en van elkaar.
Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming kan de elektrische bus camper aan de lading, via een 230 V aansluiting neemt het opladen 7-12 uur in beslag afhankelijk van de grote van het accupakket.
Andere opties?
Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het ombouwen van bestaande auto’s met een verbrandingsmotor naar een elektrische aandrijving. Hier worden vaak accupakketten van Tesla voor gebruikt.
Een groot voordeel dus voor mensen die al een camper hebben en elektrisch willen rijden, ook biedt een camper voldoende ruimte voor de accupakketten welke veel ruimte innemen. Omdat dit werk niet veel wordt gedaan en dit ‘custom’ werk is, lopen de kosten snel op.
Is ruimte minder belangrijk, dan is de Nissan e-NV200 op de markt voor € 31.630 exclusief belastingen. Met een hefdak is dit een prima kleiner alternatief voor een buscamper.
Tot slot is er op dit moment ook een Duitse camper fabrikant uit het premium segment. Deze maakt op basis van de Fiat Ducato volledig elektrische campers, prijzen zijn niet bekend maar zullen zeker eindigen met 3 nullen…
Het is het streven en een grote droom van OFF-GRID Campers om de eerste Nederlandse klant bij te mogen maken met een elektrische bus camper.
De technieken zijn er klaar voor. Ik ook, graag ga ik dan de uitdaging aan samen met u een elektrische bus camper te realiseren. Neem hier contact op.